Conacul Eglantina

te așteaptă să descoperi farmecul trecutului său idilic!

Cuceriți de povestea Eglantinei Ionescu, ne bucurăm de șansa de a scoate la lumină fragmente din trecutul ținuturilor noastre natale și de a readuce la viață un simbol al epocii interbelice.

TRECUTUL

Credem cu tărie că omul sfințește locul.

Aceste cuvinte ne-au călăuzit întotdeauna în viață și nicăieri nu ne-a fost dat să le pătrundem mai bine semnificația decât aici, unde am descoperit povestea doamnei Eglantina Ionescu, un om cu adevărat deosebit, simbol al trecutului și locurilor fascinante de pe Domeniul Strehan.

Povestea Eglantinei Ionescu

Născută în anul 1913, Eglantina este fiica Feliciei Ionescu și a Generalului Mihail Ionescu, fost Director al Căilor Ferate Române, care rămâne în istoria țării noastre prin rolul său important în lupta de la Mărășești din timpul Primului Război Mondial și, ulterior, prin rolul său decizional în înființarea Muzeului Căilor Ferate Române.

Povestea domeniului începe în anul 1928, când tatăl Eglantinei a cumpărat terenul pe care au fost ridicate mai târziu, în perioada 1939-1940, conacul și clădirile auxiliare ale reședinței de vară a familiei. De atunci, Eglantina a devenit sufletul acestui loc, urmând să-și petreacă o frumoasă parte din viața sa aici.

Asemeni florii de trandafir sălbatic al cărei nume îl poartă, Eglantina pare să fi fost expresia vie a unirii dintre delicatețe și forță, reușind să impresioneze prin candoare, generozitate și destoinicie, în ciuda unui destin greu încercat.

O nouă șansă Domeniului Eglantinei

După ce soțul ei, Constantin Alexandru Pandele, fost Director General în cadrul Ministerului de Finanțe, a fost arestat în 1955 de regimul comunist și condamnat politic la 25 de ani de închisoare, unde a și decedat în anul 1960, pentru o vreme, Eglantina și-a îngrijit singură casa, pământul și podgoria, față de care a avut un atașament profund. Ulterior, domeniul a trecut prin procesul de colectivizare, iar Eglantina s-a văzut nevoită să renunțe la el. Ea a locuit în SUA împreună cu fiicele sale începând din anul 1986 și a decedat la vârsta de 93 de ani.

Întâmplarea a făcut ca noi, în încercarea de a scoate la lumină fragmente din trecutul ținuturilor noastre natale, să ajungem în acest loc în urmă cu câțiva ani, să găsim vechiul conac și podgoria părăsite și să avem șansa de a le readuce la viață.

PREZENTUL

Conacul, reper istoric și arhitectural al regiunii, este o construcție impozantă, care pare să vegheze asupra armoniei dintre plantațiile de viță-de-vie de pe Domeniul Strehan și peisajul încântător ce-l înconjoară. Conacul a fost reclădit cu o atenție deosebită față de orice detaliu arhitectural menit să păstreze autenticitatea și caracterul caselor boierești de provincie din perioada interbelică.

Conacul Eglantina, readus la viață

De îndată ce te apropii și îi treci pragul, simți cum noblețea Eglantinei și-a pus amprenta asupra fiecărui ungher al conacului, construit în stilul architectural românesc modern specific perioadei interbelice și restaurat între anii 2022-2024, cu o atenție deosebită față de orice detaliu menit să reînvie farmecul unic al acelor vremuri.

Îmbinarea armonioasă între rafinament și confort te îndeamnă la relaxare și visare

Atmosfera intimă, familiară chiar și de te afli pentru prima oară aici, desăvârșită prin îmbinarea între rafinament și confort, face ca fiecare moment petrecut la conac să te poarte într-o călătorie în timp, însoțit fiind de mireasma dulce și mereu proaspătă de eglantină.

Conacul este în proces de renovare și va fi deschis publicului în vara anului 2024.

Lasă-te purtat într-o călătorie în timp și simte atmosfera intimă și parfumul îmbietor al vieții în mijlocul naturii.