Povestea Domeniului Strehan

Povestea noastră a început în satul Tohani, situat la poalele Dealului Strehan, în inima renumitei zone viticole Dealu Mare, unde, după ani de căutări, am regăsit frânturi din trecutul familiei noastre și al acestui loc fascinant pe care azi îl numim Domeniul Strehan. Chemarea puternică pe care am simțit-o atunci față de acest loc, pe care supraviețuiau încă podgoria și un vechi conac boieresc, ne-a însuflețit în strădania noastră de a-i reda strălucirea de altădată.

Simboluri ale trecutului aduse în lumina prezentului

Fiind oameni ai acestor locuri, am avut întotdeauna o profundă recunoștință și, totodată, fascinație pentru moștenirea pe care ele ne-au lăsat-o din vremurile bune de altădată. De la personaje și întâmplări ce au fost așternute pe file de istorie, până la tradiția străveche în cultivarea viței-de-vie, ne dorim să descoperim și să păstrăm vestigii care ne amintesc de trecutul lor idilic, pentru a le contempla și în zilele noastre.

Așa am ajuns în satul Tohani din comuna Gura-Vadului, situat la poalele Dealului Strehan, în mijlocul renumitei zone viticole Dealu Mare, unde am găsit o întindere de pământ pe care supraviețuiau încă podgoria și vechiul conac numit de săteni Pandeloaica. Știam că ele fac parte din trecutul familiei noastre, deoarece bunica ne vorbea adesea despre aceste locuri, fiind în legături strânse cu cei cărora le-au aparținut.

Chemarea puternică pe care am simțit-o atunci față de acest loc ne-a îndemnat să aflăm povestea impresionantă a Eglantinei Ionescu și a soțului său, Constantin Alexandru Pandele. Lor le-a aparținut domeniul pe care azi noi îl numim Strehan, un nume la a cărui origine se spune că ar sta expresia „Strigă la han!”, fiindcă aici ar fi existat un han încă din secolul al XIII-lea, dar și un nume prin care vrem să amintim de unicitatea pe care Dealul Strehan i-o conferă „colțului nostru de rai”.

Această poveste ne-a însuflețit pe parcursul celor peste 5 ani în care am căutat neîncetat o cale de a-i reda strălucirea și ne însuflețește chiar mai mult azi, când, alături de oaspeții noștri, trăim momente cu adevărat memorabile aici, admirând Simboluri ale trecutului aduse în lumina prezentului.

Astfel, prin cele trei repere principale ale Domeniului Strehan – Conacul Eglantina, Crama Strehan și Hambarul Târgovețului – ne dorim să aducem un omagiu oamenilor, naturii și vieții cu care au fost binecuvântate aceste locuri de-a lungul timpului, oferindu-ți bucuria experienței inedite de a descoperi farmecul lor, de a-l retrăi iar și iar și de a-l transforma în amintiri care dăinuie pentru totdeauna.

Suntem bucuroși să împărtășim cu tine magia renașterii acestui loc și abia așteptăm să te întâmpinăm la Domeniul Strehan!

Marilena & Vasile Ene, Gazdele Domeniului Strehan