Crama Strehan

Vinuri cu aroma unui trecut idilic

Avem azi bucuria de a duce mai departe o tradiție transmisă din generație în generație și pasiunea pentru cultivarea viței-de-vie, transformându-i roadele în expresia lor sublimă - vinurile Cramei Strehan.

NATURA

La Tohani poți spune că te afli în inima renumitei podgorii Dealu Mare, din care, de-a lungul timpului, au luat naștere unele dintre cele mai apreciate vinuri românești.

Aici, cultivarea viţei-de-vie este un mod de viață ce are la bază o tradiţie transmisă din generaţie în generaţie, așa cum atestă documentele scrise datând din secolele XIV şi XV, dar și descoperirile arheologice din zonă. 

Microclimat mediteranean

Apariția și dezvoltarea acestei ocupații străvechi nu au fost întâmplătoare. Totul se datorează condițiilor naturale extraordinare de care beneficiază aici, în așa numita „Patrie a Vinului”. Podgoria noastră este situată la poalele dealului Strehan, pe locul în care, în urmă cu circa 23 de milioane de ani, a existat o mare, mărturie stând crestele ascuțite de calcar ce se remarcă în acest peisaj spectaculos, dar şi fosilele de scoici şi melci marini pe care le poți observa în fragmentele desprinse din stânci.

Din punct de vedere științific, dealurile din apropiere, într-o bună măsură lipsite de stratul de sol și vegetație, fac ca albul lor să reflecte radiațiile solare și să încălzească astfel aerul, intensificându-i mișcarea, ceea ce explică apariția unui microclimat mediteraneean.

Sol propice cultivării viței-de-vie

Natura care înconjoară domeniul uimește prin bogăție și diversitate, fiind firească chiar și existența migdalului, sau a smochinului, precum și a altor specii rare de plante și păsări, astfel că zona a fost declarată oficial arie protejată.

Totodată, solul vegetal argilos, cu rădăcini, pe care este cultivată vița-de-vie la Domeniul Strehan, asigură un conținut ridicat de nutrienți și reține umiditatea, fiind propice în special pentru soiurile roșii, cărora le oferă aciditate și complexitate surprinzătoare.

CRAMA STREHAN

Așa se face că vinurilor noastre le-au fost hărăzite calități alese, încă din vremea când doamna Eglantina Ionescu, cea căreia i-a aparținut Domeniul Strehan în trecut, devenită un simbol de nestrămutat al său, se îngrijea cu pasiune de ele și câștiga premii la concursuri locale. Acum, alți oameni iscusiți duc mai departe pasiunea pentru viticultură și povestea acestui loc, transformând roadele podgoriei noastre în expresia lor sublimă – vinurile Cramei Strehan.

De la culegerea manuală a strugurilor, selectarea lor atentă și controlul riguros asupra tuturor pașilor procesului de vinificație, realizat cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație, totul se desfășoară cu o grijă deplină pentru păstrarea caracterului unic cu care natura înzestrează vinurile de la Strehan.

Roadele pământului desăvârșite de pasiunea omului

VINURILE CRAMEI STREHAN

Încântarea ce te cuprinde văzând frumusețea acestui loc este mai puternică atunci când ajungi în mijlocul viei de pe Domeniul Strehan și pune cu totul stăpânire pe tine odată ce descoperi gustul roadelor ei. Dar nu oricum, ci în expresia lor cea mai nobilă, care întruchipează bogăția pământurilor din Tohani și iscusința oamenilor săi: vinurile Cramei Strehan.

MERLOT ROSE

Un vin versatil, ușor de băut, cu o abundență de fructe roșii și mure în palatin. Notele de fructe de pădure coapte și aciditatea medie se regăsesc și în postgust.

SAUVIGNON BLANC

Un vin proaspăt și fructat în care aromele de măr, coajă de lămâie, grapefruit și fructe tropicale se simt încă de la primul miros, note care se continuă în gust și în postgust. Mineralitatea, aciditatea și alcoolul sunt foarte bine integrate în gust.

MERLOT

Un vin bine structurat, având corp mediu și tanini fini, în care se remarcă amestecul de coacăze negre, zmeură și dude. Notele de vanilie dezvăluie un vin echilibrat în arome.

Nu-ți rămâne decât să cazi în ispită, să deguști vinurile noastre și să te îndrăgostești iremediabil de ele!